Att skaffa hund

 

Att skaffa sig en hund är ett stort beslut som kommer att påverka dig under lång tid framöver. Mycket ansvar är förknippat med hundägande men förstås också mycket skoj.

För att ditt nya liv som hundägare ska bli så positivt som möjligt har vi här på Köpahund.se ställt samman information som du har nytta av både inför ditt valpköp och när du fått hem din valp.

Är du en lämplig hundägare?

Den första frågan du ska ställa dig är om du är en lämplig hundägare. Det beror inte på din personlighet utan hur ditt liv ser idag, hur det kan komma att se ut i framtiden och om en hund kommer att få den plats den förtjänar. En hund är en levande varelse med utvecklad intelligens som förtjänar ett gott liv med bra mat, fysisk aktivitet och mental stimulans. Om du inte har möjlighet att ge hunden det är det bättre att du väntar med ditt hundköp.

En hund tar tid

Den kanske viktigaste förutsättningen för att ha hund är att du har tid för hunden. Valpar behöver massor med uppmärksamhet första tiden, dygnet runt faktiskt. Hundar är flockdjur och ska inte lämnas ensamma mer än högst 5 timmar per dag. Valpar ska inte vara ensamma alls förrän de är trygga i hemmet. Den tid du lägger på valpens uppfostran är det som avgör hur hundägandet blir i framtiden.

Hur länge kan en hund vara ensam?

En vuxen hund brukar klara av att vara ensam totalt fem timmar per dag. En åttaveckors valp kan däremot oftast inte vara ensam alls, utan måste tränas att klara det. Hundar är individer och en del lär sig snabbt att vara ensamma ett par timmar utan problem. Andra tycker att det är jättejobbigt att vara ensamma i bara tio minuter.

Börja träna valpen att vara ensam så snart den har börjat känna sig hemmastadd i sin nya familj. Till en början lämnar du den endast korta stunder och den bör vara ordentligt rastad och gärna lite trött. Lämna dock inte valpen direkt efter att den har varit ute och lekt vilda lekar med andra hundar eller barnen, eftersom den då är uppe i varv. Gör ingen stor affär av att du går (om valpen sover ska du absolut inte väcka den och göra den uppmärksam på att du lämnar den). Utnyttja naturliga situationer i vardagen till att träna ensamhet (kasta sopor, gå till tvättstugan, hämta posten och liknande.).